2009. október 10., szombat

Lakásétterem @ TV Paprika - 5. rész

Marci és Tomi egy darabig jártak egy olasz anyukához főzni tanulni. A mai adásból kiderül, mennyire sikerült elsajátítaniuk a házi tiramisu készítésének rejtelmeit. De lesz még szó Zsófi mamájától származó palacsintabatyuról és francia rakottkrumpliról is. Ráadásként, az is kiderül majd, hogy kell-e pezsgővel locsolni sütés közben a csirkecombokat, vagy elég csak meginni. Ja, és Rezső ma hitelre vacsorázik, durva. Nézzetek, aztán kommenteljetek!



Májpástétommal töltött palacsintabatyu

10 db palacsinta (2 tojás, 17,5 dkg liszt, só, 2 dl tej, 1 dl szóda, olaj)
friss metélőhagyma
10 dkg vaj
0,5 kg kacsamáj
friss rozmaring és kakukkfű, majoranna
1 dl konyak   
só, bors
méz

A májat sokféleképpen lehet elrontani, pl. kiszárítani, elsózni, nyersen hagyni, de a májpástétom egy kicsit több játékteret enged, jobban lehet utólag korrigálni.

Vasból készült serpenyőben, vajon pirítsd a májakat, rádobva a friss fűszernövényeket és a borsot. Félúton locsolj rá mézet és konyakot és pirítsd le, de készülj rá, hogy akár meg is gyulladhat, ilyenkor próbáld meg nem eldobni a serpenyőt.


Ha kész, akkor szedd ki a fűszernövényeket, további házi vajjal pépesítsd a májat addig, amíg szép egységes textúrájú nem lesz (nem kell sok vaj!). Szükség esetén sózhatod is. Ezután a palacsinták közepére púpozva töltsd meg őket. A metélőhagyma szárakkal tudod átkötni a kis batyukat, hogy egyben maradjanak. Tálalás előtt be lehet tolni grillezni a sütőbe pár percre, hogy a palacsinta tészták kicsit megpiruljanak. (t)


Pezsgős csirkecomb francia rakottkrumplival (
recept: Fűszeres Eszter alapján)

8 egész csirkecomb
8dl száraz pezsgő
8 alma
8 gerezd fokhagyma
4kk kömény
4kk friss borsikafű (csombor)
4kk friss rozmaring
só, bors
chili paszta
olívaolaj

Tartalmilag egy az egyben próbáltuk Eszter receptjét követni, technikailag kicsit eltértünk tőle.

A fűszerekből, sóból, fokhagymából csinálj egy paszta szerű keveréket, amivel bedörzsölöd kívül belül a combokat (belül = bőre alatt). Ezután önts olívát egy nagyobb tepsibe, rá a combok, a pezsgő harmada és a felkockázott almák. Egy órát fólia alatt párold, aztán még kb. háromnegyedet anélkül, mellé öntve a mardék pezsgőt. Közben lehet azért inni is, haha.

Amikor szépen megpirultak, akkor tedd félre őket és a tepsi alján maradt odaperzselődött mindenfélét az almákkal együtt turmixold össze. Tálaláskor ezzel a szósszal öntsd nyakon a csirkéket. (m)

2 kg burgonya
10 dkg vaj

10 tojás
0,5 l tejföl
frissen őrölt bors
szerecsendió
10 dkg zsemlemorzsa

Héjában főtt krumplit vágj karikára (héját azért vedd le), a tojások felét főzd meg, vágd karikára. A többi tojást válaszd szét, fehérjéből csinálj habot. A tojássárgáját vajjal és a tejföllel keverd habosra, sózz, borsozz, szerecsendiózz, majd keverd összekever a krumplival, tojással. Ezután keverd bele a tojásfehérje habot. Tedd kivajazott tepsibe, a vajra szórhatsz alá is morzsát, de a tetejére mindenképp. (zs)



Tiramisu

2 csomag piskóta (jóféle)
5 tojás
3 főzet kv
3 ek amaretto
holland kakaópor (tetejére szórni)
0,5kg mascarpone
10 púpozott ek cukor

Keverd a tojások sárgáját a cukorral  habbá, majd adagold hozzá a mascarpone-t és keverj belőle krémet. A kevés só segítségével készíts feszes habot a tojások fehérjéből. Ezután nagyon óvatosan, nagy mozdulatokkal keverd bele a mascarpone-s krémbe.

Mi poharas desszertként szeretjük, ehhez nagyméretű poharak aljába tördelj egy rétek piskótát. Majd ételecsettel kend meg őket a kávé és az amaretto keverékével. Ezután egy rétek krém, majd ismételd meg a piskóta réteget (szintén ecsetelve kávés amarettóval). Legfelelülre krém-réteg kerüljön, amit szórj meg kakaóporral. Ezután álljon hűtőben legalább három órát, csak utána tálald.

1 megjegyzés:

Mamma Italiana írta...

Ciao ragazzi!!Sono molto orgogliosa di voi, siete adorabili! I miei alunni preferiti!!