2009. november 16., hétfő

Lakásétterem @ TV Paprika - 10. rész

Bizony, elérkezett az utolsó adás is. Következhetne itt most egy érzelgős visszaemlékezés, vagy a tanulságok levonása. Ehelyett azonban csak szeretnénk mindendenkinek megköszönni. Mi nagyon élveztük. És reméljük, hogy sikerült legalább néhány nézhető pillanatot összehoznunk. Utolsó alkalommal a következőkkel készültünk a vendégeinknek.



Vöröslencse leves

ghí (tisztított vaj)
2 fej vöröshagyma
fokhagyma
0,5 kg vöröslencse
2 ek feketebors
2 ek paprika
1 ek római kömény
1 ek kömény
1 ek koriander
1 ek szegfűszeg
1 tk szerecsendió
1 tk fahéj
1 tk kardamom
1 tk gyömbér
curry
4 db lime
2 liter alaplé

Azzal kezdjük, hogy előző este főzünk egy kellemes húslevest (a karajcsont a legjobb hozzá, delehet variálni más húsokkal/csontokkal. Sárga-, fehérrépa, hagyma, karalábé mindenképp legyen benne, utána már csak a képzeletünk szabjon határt) és 2 liternyi alaplevet átszűrünk.

Másnap bekeverjük a fűszerkeveréket (feketebors, paprika, római kömény, kömény, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, kardamom). A ghít megolvasztjuk - bár a műsorban leszavaztuk Tomit, de utánanéztünk és tényleg neki volt igaza, ezért: - a fűszerkeveréket rádobjuk és megpirítjuk kissé. Ezután jöhet az apróra vágott vöröshagyma, majd miután ez megpuhult, a fokhagyma. Ráöntjük a vöröslencsét és együtt pirítjuk. Ráreszeljük a gyömbért, rászórjuk a curryt és az egészet felöntjük az alaplével.

Főzzük amíg jól meg nem puhul a lencse (kb. 30-40 perc), majd belecsavarjuk a lime-ot. Kiveszünk a leveből kb 3-4 merőkanyálnyi egészben maradt lencsét, a maradékot pedig alaposan összeturmixoljuk. A lencsét visszatesszük és kész a leves. Lime-gerezdekkel, és friss korianderlevéllel tálaljuk. (m)


Hamis bárányborda

8 adag bárányborda helyett borjúborda
olívaolaj
friss rozmaring
friss koriander
fokhagyma
római kömény
chili
bors
babérlevél
fahéj őrölt
friss gyömbér
paradicsom
vöröshagyma

Hagyd, hogy kedvenc hentesed rábeszéljen a bárány helyett gyönyörű borjúbordák megvásárlására. A húst vágd fel a bordacsontok mentén, majd készíts keveréket az összes fűszerből egy kis olívaolaj és fokhagyma hozzáadásával. Ebben a keverékben pihentesd a húsokat legalább fél napig.

Készíts elő egy tepsit, locsolj bele kevés olajat, helyezd rá a pácolt bordákat, tégy mellé negyed paradicsomokat és vöröshagymákat, majd told be a sütőbe és lefedve készítsd puhára a húsokat. Akár még egy ki bort is önthetsz alá. Az utolsó 20 percben vedd le a borítást és grillezd meg a szeletek mindkét oldalát. (t)


Csicseriborsós zöldséges kuszkusz

0,5 kg kuszkusz
20 dkg csicseriborsó
2 cukkíni
1 szál pórhagyma
2 padlizsán
2 sárgarépa
4 db paradicsom
fokhagyma
alaplé

bors
tisztított vaj

A kuszkusz némi nedvességet és sót igényel csupán. Ez a kézzel készített tészta ugyanis forró, sózott alaplével leöntve szépen megszívja magát és megpuhul. Miközben készül, egy nagy serpenyőben párold roppanósra a zöldségeket tisztított vajon, majd ízesítsd őket. A csicseriborsót 12 órára érdemes beáztatni, ha nem konzervről van szó. Ezután kis szódabikarbóna hozzáadásával főzd puhára. Egy nagy tálban keverj össze mindent és tálaláskor locsold meg a köret-kupacokat a hús levével gazdagon. (t)


Kávékrém

6,5 dl tej
2 dkg zselatinpor
3 tojássárgája
2 dkg nescafé
1 dkg vaníliás cukor
8 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
diónyi vaj
6 dl tejszín

Keverd össze a következő alapanyagokat egy habüsben: tojássárgája, 1 dl hideg tej, nescafé, vaníliás cukor, liszt, zselatinpor, kristálycukor. A maradék tejet forrald fel, és öntsd a habüstben lévő anyagokhoz, közben állandóan keved habverővel. A habüstöt tedd vízfürdő fölé, és kevergesd addig, amíg be nem sűrűsödik. Közben persze kóstolni sem ár, hogy elég édes, vagy kávés-e. Ha kész, morzsold bele a vajat, ettől lesz igazán selymes-fényes.

Ha ez kész, verd fel a tejszínhabot, de tényleg jó keményre. Ha a kávékrém lehűlt, keverd hozzá a tejszínhab kétharmad részét, és tedd be a hűtőbe, de előre kiadagolhatod azokba a poharakba, amiben tálalni akarod. Tálalás előtt tedd rá a tejszínhabot. Díszítheted kávészemekkel is.

Jó kis cucc. A szakácsiskolában szerepelt a vizsgatételeim között, de végül nem ezt húztam. Pedig ment volna. (zs)

Nincsenek megjegyzések: