2010. június 14., hétfő

Étterem a szabadban

Már nagyon régóta terveztük, hogy egyszer hónunk alá csapjuk a komplett lakáséttermet és kicuccolunk a szabadba. Madárcsicsergés, hűsítő árnyék, zöld lombkorona, pezsgőspoharak, hatalmas asztal. Tanulság: éttermeset játszani nem csak otthon, hanem közparkokban is nagyon szórakoztató. Valahogy így:











A környéken lézengő családosok, kutyások és egyéb népek kicsit furcsán néztek ránk, de mikor nagyjából felfogták, hogy miről van szó, az értetlen bambulás széles vigyorba csapott át. Közben persze próbálta mindenki leplezni, hogy mennyire irígykedik a vendégeinkre. De hát volt is okuk rá, például mert ez volt a menü:




Tortilla chips házilag

3dl kukoricaliszt
2dl liszt
4 tk olaj (+ a bő forróhoz)
só (esetleg más fűszerek ízlés szerint - pl. köménymag)
víz

Keverj össze minden hozzávalót és adj hozzá annyi vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapj. Gyúrd is össze jó alaposan. Válassz külön kisebb adag tésztákat és gyúródeszkán készíts belőlük 3-4 mm vastagságú palacsintákat. Kicsit szurkáld meg őket villával. Egy palacsintasütőben (olaj nélkül!) pirítsd meg a palacsintákat enyhe barnulásig. A megpirított palacsintákat vágd föl darabokra, a legjobb, ha háromszögekre. A háromszögeket bő forró olajban süsd 3-4 másodpercig(!), majd szedd ki őket szűrőbe, később papírtörlőre.
Légmentes dobozban sokáig tárolható. (via)


Guacamole

2 db jó érett avokádó
1 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb, meghámozott, kimagozott jóféle, édes paradicsom
kb. 2 ek olívaolaj

bors
1 egész lime
friss korianderzöld (ízlés szerint)


Avokádókat kivájom, paradicsomot felaprítom, fokhagymát összezúzom, hozzáadom a sót, borsot, olívaolajat, a lime levét és az apróra vágott korianderzöldet, majd az egészet villával alaposan összekevertem/szétnyomkodom. Lehűtés után tálalom. Minél előbb meg kell enni, mert az avokádó gyorsan bebarnul.





Salsa roja (paradicsom-mártogatós)

1 kg jóféle, édes(!) paradicsom
1 fej fehér-/vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 chili (minél erősebbet akarok, annál többet teszek bele - nyilván)

bors
friss korianderzöld

Paradicsomot meghámozom, kimagozom, felvágom (nem kell túl apróra, mert úgyis szét fogom főzni). Beleaprítom a hagymát, fokhagymát, chilit, korianderzöldet, sót, borsot, majd szanaszét forralom (azaz jól besűrítem). Lehűtöm és ennyi.


Gazpacho

2 kg jóféle, édes(!) paradicsom
1 fej fehér-/vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

2 dl olívaolaj
0,5 dl balzsamecet
2 dl hidegvíz

ízlés/igény szerint mehet bele még:

kb. 20 cm kígyóuborka
1 db TV-paprika
szikkadt fehérkenyér (sűríteni)

A hozzávalókat alaposan összeturmixolom (itt jön be a kenyér, ha esetleg túl híg, vagy még egy kis víz, ha túl sűrű). Az egészet kislyukú passzírozón átpasszírozom. Nagyon lehűtöm (jéghidegen kell tálalni). Betétnek jól illik hozzá szőlő, a főtt tojás, de annak amúgy csak a fantázia szabjon határt, hogy mit tesztek bele.


Garnélanyárs aiolival és grillezett újburgonyával

3 szép nagy garnéla fejenként
1 kisebb újburgonya fejenként
só (sütés kozben)

a páchoz:
olívaolaj
petrezselyem
fokhagyma
bors
citrom
chili

aioli:
3 fej fokhagyma
olívaolaj
kenyér
citrom
víz

A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük és beletesszük a megpucolt garnélákat. (Garnélapucolás: leszedjük a páncélját, kihúzzuk mindkét bélcsatornát a hátán, illetve a hasán, majd a hátát késsel kicsit bevágjuk hosszában.) Egy éjszakára betesszük a hűtőbe. A nyársra egy garnéla - egy fél krumpli - egy garnéla - egy fél krumpli - egy garnéla sorrendben kerülnek a hozzávalók. Parázson megsütjük, közben ízlés szerint sózzuk.

Az aioliba 3 különböző módon el(ő)készített fokhagymát teszünk. Egy fej fokhagymát simán megpucolunk és nagyon apróra vágunk, majd mozsárban pépesítünk. Egy fej fokhagymát blansírozunk, majd szintén nagyon apróra vágunk és pépesítünk. Egy fej fokhagymát kevés olajjal alaposan alufóliába bugyolálunk és parázson kb 15-20 percig sütjük. Ezt nem kell pépesíteni, mert eleve pépesre sül/fő. Ezt a három különböző fokhagymát összekeverjük, sózzuk és cseppenként olajat adagolunk hozzá. Addig keverjük (habverővel), amíg jó sűrű emulzió nem lesz belőle. Ezután bátrabban önthetjük az olajat a kívánt mennyiség eléréséig. Az erős fokhagymaízt enyhítendő egy kis citromos vízbe áztatott fehérkenyeret (alaposan kinyomkodva!) keverhetünk bele. (Bűvös Szakács nyomán)

A tálra a nyárs mellé egy gerezd citromot és egy-két pötty aiolit adunk.


Bárány-borda grillezett zöldségekkel és mentapesztóval

2 kg bárány-borda (csontostul)
őrölt fűszerek keveréke (fahéj, karadmom, feketebors, chili, koriander, római kömény, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió)
fokhagyma
két csokor újrépa
fél kg újburgonya
3 db padlizsán (albínót vettünk, mert azzal lehet hencegni)
két csokor menta
kevés pecorino sajt
kevés dió
sok olívaolaj
friss rozmaring

A legfontosabb, kizárólag gyönyörű, illatos, friss bárány-bordát grillezz és kérd meg a hentesed, hogy szakszerűen darabolja szeletekre (azaz a csontra simuló hűsrészt fejtse le a bordacsontokról, amiket majd feltekersz és fogpiaszkálóval rögzítesz)! Innentől a dolgod egyszerű. A szeleteket beleforgatod olívaolaj és a fűszerek keverékébe, majd egy napig lefedve hűtöd. Grillezés előtt szóbahőmérsékletűre engeded, majd rádobálod a jól elkészített parázsra (felejtsd el a lángokat, tűzforró, fehéren izzó parázsról beszélünk, amihez türelem kell), jobban mondva a rácsra. Szerintem két percnél nem kell több egy-egy oldalának, de mindig akad vendég, aki jól átsütve kéri, akkor még kell rajta kicsit pirítani. Utólag sózunk, maldonnal! A bárány egyébként - a marhához hasonlóan - nem kell, hogy feltétlenül cipőtalp állagban kerüljön az asztalra, de sajonos ezt a tévképzetet nehéz kiírtani a fejekből.

A zöldségek grillezése könnyen zsákutcába, azaz ehetetlen szikkadt rágós falatokba torkollhat. Ezt elkerülendő, egyrészt használj alufóliát (azon és ne a rácson süss!), másrészt a répát és a krumplit főzd előre félig készre, harmadrészt a padlizsánt mindig locsold meg olajjal. Ez utóbbi elképesztő élményt jelent majd, rájössz ugyanis, hogy a grillezett padlizsán szelet egy pépes-édes finomság, nem pedig egy fekete széndarab. Ja, a zöldségekre dobj rozmaringot, mert a bárányhoz direkt nem raktunk, az illata viszont frankó, szükség van rá. Végül készíts mentapesztót a szokásos módon, de kevesebb sajttal és dióval, domináljon inkább a menta magában. Ha van kéznél valami édes, pl. gránátalma-szirup, akkor a húshoz még az is nagyon tuti. De a megmaradt aiolival is lehet halmozni az élvezeteket.


Epres kosárka

linzertészta:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája

A tészta alapanyagait összekeverem, összegyúrom, és fél órára a hűtőbe tesztem pihenni. A töltelékhez 1 kg epret összeturmixolok, beleteszek két doboz Philadelphia krémsajtot, 3 marék bazsalikomot, porcukrot ízlés szerint, és egy tasak lapzselatint. A tésztát sodrófával kinyújtom, kábé tenyérni nagyságú darabokat teszek egy kis sütőformába. Lehet egy nagy tortaként is készíteni, akkor egy formába nyújtom az egész tésztát. A kosárkákat töltelék nélkül aranybarnára sütöm 180 fokos sütőben, és majdnem a tálalás előtt teszem csak bele az epres habot (különben átázik és megpuhul a tészta). Díszítésnek egy negyed epret, és egy bazsalikomlevelet használtam.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Fantasztikus volt minden, az ötlet, a hangulat és persze nem utolsósorban az ételek. Nekem legjobban a bárány ízlett mentapestoval (ehhez a diót megpirítjátok?), de nehéz kedvencet választani mert minden nagyon-nagyon finom volt. :)
Már alig várom a következő lakáséttermet, hátha akkor is kisorsoltok :)
Köszi!
Dóra

Lakásétterem írta...

Szia Dóra!
Örülünk, hogy jól érezted magad és ízlettek az ételek!
A diót nem pirítottuk meg, de akár meg is piríthattuk volna. Nagyon jó ötlet!
Üdv:
Marci