
Meleg kecskesajt saláta
400 g hosszúkás, puha kecskesajt
1 bagett
300 g vegyes salátalevél (ruccola, madársaláta, stb.)
100 g fenyőmag
150 g magozott fekete olajbogyó
1 kanál magos mustár
1 kanál dijoni mustár
2 ek balzsamecet v. almaborecet
só
citromlé
bazsalikom, oregáno
frissen őrölt tarka bors
8 ek olívaolaj

Fogsz egy baguettet és fejenként 2 karikát vágsz belőle. Berakod a sütőbe, picit megpirítod. Kiveszed, bedörzsölöd fokhagymával, öntesz rájuk egy kis olívaolajat, majd egy derekas szelet kecskesajtot teszel mindegyik karikára (őrölhetsz rá frissen egy kis tarka borsot). Visszarakod őket a sütőbe és grillezed, amíg a sajt szépen meg nem pirul.
Közben egy bő marék fenyőmagot serpenyőben megpirítasz. Ha már szépen meggrilleződtek a kenyérkarikák, kiveszed őket és kettőt raksz belőlük minden salátahalomra. A kupacokat érzéssel meglocsolod salátaöntettel, rászórsz némi pirított fenyőmagot, illetve kimagozott/felkarikázott olívát és kész. (m)
Bélszín, erdeigombás raguval
8 szelet bélszín
pár deci napraforgó olaj
dijoni mustár
egész feketebors
zöld bors egész
1 fej fokhagyma
1 üveg sör
15 dkg házi vaj
1 dl extraszűz olíva olaj
25 dkg friss erdeigomba (rókagomba, vargánya, kucsmagomba)
házivaj
csombor

Szóval az olaj, mustár, sör, borsok, fokhagyma kombinációval készíts klasszikus pácot (nem sózzuk!) és hagyd állni benne a szeleteket fél napig. Majd tűzforró olajban, öntöttvas serpenyőben süss hirtelen kérget a szeletekre (2-2 perc), majd lefedve meleg helyen 5-7 percig hagyd állva. Innen közvetlenül már tálalhatod is.
Persze tálalás előtt készítsd el a gombát, amit kevés vajon piríts, amíg levet nem ereszt, fűszerezd csomborral és borssal, sóval. Ha jó minőségű gombát vettél, akkor ebből isteni ragu lesz 10 perc alatt.
Csőben sült spárga
2 csomag zöldspárga (vékony szálú)
házi zsemlemorzsa
só
cukor
1 citrom
házivaj
A spárgákat serpenyőben vajon, sóval roppanósra pirítsd, majd forgasd bele a morzsába és kivajazott tálban told sütőbe, amíg meg nem pirul. A tálalás előtt locsold meg frissen csavart citromlével és tekerj rá egy kis borsot.
Mentás ananász
2 db ananász
1 cs friss menta
barnacukor
1 lime
1-2 dl Cachaca (cukornádpálinka) vagy barnarum min. 40 %
Ez valóban a legegyszerűbb és legfinomabb desszertek egyike. Az ananászt kockázd fel, az alkoholba keverj barnacukrot és öntsd rá az ananászra. Hagyd állni pár órát hűtőben, majd tálalás előtt csavarj rá lime-ot, aprítsd fel a mentát és keverd bele az egészbe. Ennyi. (zs)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése