Marci és Tomi egy darabig jártak egy olasz anyukához főzni tanulni. A mai adásból kiderül, mennyire sikerült elsajátítaniuk a házi tiramisu készítésének rejtelmeit. De lesz még szó Zsófi mamájától származó palacsintabatyuról és francia rakottkrumpliról is. Ráadásként, az is kiderül majd, hogy kell-e pezsgővel locsolni sütés közben a csirkecombokat, vagy elég csak meginni. Ja, és Rezső ma hitelre vacsorázik, durva. Nézzetek, aztán kommenteljetek!Májpástétommal töltött palacsintabatyu
10 db palacsinta (2 tojás, 17,5 dkg liszt, só, 2 dl tej, 1 dl szóda, olaj)
friss metélőhagyma
10 dkg vaj
0,5 kg kacsamáj
friss rozmaring és kakukkfű, majoranna
1 dl konyak
só, bors
méz
A májat sokféleképpen lehet elrontani, pl. kiszárítani, elsózni, nyersen hagyni, de a májpástétom egy kicsit több játékteret enged, jobban lehet utólag korrigálni.Vasból készült serpenyőben, vajon pirítsd a májakat, rádobva a friss fűszernövényeket és a borsot. Félúton locsolj rá mézet és konyakot és pirítsd le, de készülj rá, hogy akár meg is gyulladhat, ilyenkor próbáld meg nem eldobni a serpenyőt.
Ha kész, akkor szedd ki a fűszernövényeket, további házi vajjal pépesítsd a májat addig, amíg szép egységes textúrájú nem lesz (nem kell sok vaj!). Szükség esetén sózhatod is. Ezután a palacsinták közepére púpozva töltsd meg őket. A metélőhagyma szárakkal tudod átkötni a kis batyukat, hogy egyben maradjanak. Tálalás előtt be lehet tolni grillezni a sütőbe pár percre, hogy a palacsinta tészták kicsit megpiruljanak. (t)
Pezsgős csirkecomb francia rakottkrumplival (recept: Fűszeres Eszter alapján)
8 egész csirkecomb
8dl száraz pezsgő
8 alma
8 gerezd fokhagyma
4kk kömény
4kk friss borsikafű (csombor)
4kk friss rozmaring
só, bors
chili paszta
olívaolaj
Tartalmilag egy az egyben próbáltuk Eszter receptjét követni, technikailag kicsit eltértünk tőle.A fűszerekből, sóból, fokhagymából csinálj egy paszta szerű keveréket, amivel bedörzsölöd kívül belül a combokat (belül = bőre alatt). Ezután önts olívát egy nagyobb tepsibe, rá a combok, a pezsgő harmada és a felkockázott almák. Egy órát fólia alatt párold, aztán még kb. háromnegyedet anélkül, mellé öntve a mardék pezsgőt. Közben lehet azért inni is, haha.
Amikor szépen megpirultak, akkor tedd félre őket és a tepsi alján maradt odaperzselődött mindenfélét az almákkal együtt turmixold össze. Tálaláskor ezzel a szósszal öntsd nyakon a csirkéket. (m)
2 kg burgonya
10 dkg vaj
só
10 tojás
0,5 l tejföl
frissen őrölt bors
szerecsendió
10 dkg zsemlemorzsa
Héjában főtt krumplit vágj karikára (héját azért vedd le), a tojások felét főzd meg, vágd karikára. A többi tojást válaszd szét, fehérjéből csinálj habot. A tojássárgáját vajjal és a tejföllel keverd habosra, sózz, borsozz, szerecsendiózz, majd keverd összekever a krumplival, tojással. Ezután keverd bele a tojásfehérje habot. Tedd kivajazott tepsibe, a vajra szórhatsz alá is morzsát, de a tetejére mindenképp. (zs)
Tiramisu
2 csomag piskóta (jóféle)
5 tojás
3 főzet kv
3 ek amaretto
holland kakaópor (tetejére szórni)
0,5kg mascarpone
10 púpozott ek cukor
Keverd a tojások sárgáját a cukorral  habbá, majd adagold hozzá a mascarpone-t és keverj belőle krémet. A kevés só segítségével készíts feszes habot a tojások fehérjéből. Ezután nagyon óvatosan, nagy mozdulatokkal keverd bele a mascarpone-s krémbe.Mi poharas desszertként szeretjük, ehhez nagyméretű poharak aljába tördelj egy rétek piskótát. Majd ételecsettel kend meg őket a kávé és az amaretto keverékével. Ezután egy rétek krém, majd ismételd meg a piskóta réteget (szintén ecsetelve kávés amarettóval). Legfelelülre krém-réteg kerüljön, amit szórj meg kakaóporral. Ezután álljon hűtőben legalább három órát, csak utána tálald.
1 megjegyzés:
Ciao ragazzi!!Sono molto orgogliosa di voi, siete adorabili! I miei alunni preferiti!!
Megjegyzés küldése