
Szombaton Tomi még összeszedte az utolsó hiányzó alkatrészeket is, aztán nálunk összeraktuk az előre elkészíthető menüelemeket (kalács, lilahagymalekvár, pecsenyelé, húspácolás stb.).
Vasárnap csúnyán elkéstünk Zsófitól – köszönhetően a szombat esti mértéktelen kicsapongásnak – és az állapotunk is igen kifogásolható volt (Tomi konkrétan táncolt a Petőfi rádió kívánságműsorára). Zsófi persze tudta előre, hogy ez lesz, de mi megint nem hallgattunk rá.
Némi rápihenés után tehát el is kezdtük összeállítani a menüsort.
- Extra száraz pezsgő vadhibiszkusz-virággal és -sziruppal
Welcome drink, nem volt vele sok teendő. Virágot a pohár aljába, rá egy kis szirup, rá a pezsgő. Frissen adtuk a (szokatlanul pontosan érkező) vendégek kezébe.
- Datolya-sonka nyárs
Beszéljen a kép, én csak annyit teszek hozzá, hogy Tomi vett isteni, nagy szemű, puha „Király-datolyát”.
- Libamáj zsírjában, házi pirított kaláccsal, fűszeres zsírral, lilahagymalekvárral, balzsamecetes szósszal

A lilahagymalekvárt szintén szombaton raktuk össze. Kb. 2 ek barnacukrot olvasztottunk, majd felöntöttük 1,5 dl portóival és 1 dl jóféle balzsamecettel. A hirtelen megszilárdult karamellt újra feloldottuk és kicsit forraltuk őket együtt. Ezek után beletettük a 6-8 fej karikára vágott lilahagymát, egy kis fahéjat, szegfűszeget, sót, borsot, vizet és szanaszét főztük (órákon át, én közben elmentem színházba).
A balzsamecetes szószt Tomi alkotta: kis cukor, méz, 1 dl balzsamecet egy kis lábosba, és ezt a felére forralta. Jó sűrű emulzió(?) lett belőle.
A tálalás: egy szelet kalács, rá a fűszeres zsír, rá a libamáj, megszórtuk Maldon sóval és frissen őrölt borssal, egy pötty hagymalekvár, majd picassoi ihletésű balzsamecet pászmák.
Bor: Badacsonyi olaszrizling, Válibor, 2008
- Marhaconsommé zöldségekkel, marhanyelvvel

Bor: Pécsi Chardonnay, Radó Pince, 2008
- Ír hátszín, csicsóka- és lilakrumplipürével, vargányával, szilva- és körtechutneyval
Na, itt ütött be a ménkű.

Megkóstoltuk.
Bár ne tettük volna.
Olyan mellékíze volt, hogy abban az ammónia, a WC-öblítő és egy neonlila szövegkiemelő ízét(!) mind együtt éreztük, szépen összeérve. Heveny rosszullét, újabb anyázások, mindez a vendégek érkezése előtt egy órával.
Kocsiba be, ablakot fel (1 méteres hó) és irány a szerencsére vasárnap este is nyitva tartó ínyencbolt. Vettünk hátszínt, megsütöttük, beadtuk, megették. Senki sem panaszkodott. A döglött, lila, műanyagszarvast pedig büntetésből kitettük az ajtó elé, ahol valaki búcsúzkodáskor vidáman, halkan belelépett.
A cicsókapürét a Bűvös Szakácsról vettük, a szilva- és körtechutneyt Zsófi tette el még nyáron. A lilakrumpliból is pürét csináltunk (tej, tejszín, vaj, só és fehérbors hozzáadásával). Jól passzolt volna a szarvashoz.. A vargányát némi vajon és hagymán gyorsan megpároltuk, petrezselymet adtunk hozzá a vége felé.
Bor: Szekszárdi Cabernet Sauvignon, Németh család, 2007
- Rákóczi túrós újragondolva, ricottával, édesköménnyel
Erről Zsófi írt részletesen is.
Bor: Tokaji furmint (Tarcali misebor), Páll Pince, 2006
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése