2010. február 2., kedd

Az első saját receptünk


Rákóczi túrós reloaded. Újratöltve. Avagy újragondolva. Most csináltunk ilyet először. Abban biztosak voltunk, hogy egy klasszikus vasárnapi estebéd méltó befejező fogása a Rákóczi túrós. De nem úgy, ahogy a tankönyvek írják. Nem attól reloaded, hogy a lekvárt a túrótöltelék alá tesszük ... ennél egy kicsit merészebbnek kell lennünk.



A klasszikus Rákóczi túrós összetevői a következők: linzertészta, vagy omlós tészta, túrótöltelék, baracklekvár, tojáshab. Abban megegyeztünk, hogy az alapokat megtartjuk.

Szerdán összeültünk nálam, a Lakásétterem helyszínén, hogy kitaláljuk a konstrukciót. Vettünk mascarponet, ricottát, túrót, édeskömény magot. A linzertészta alapot meghagytuk. Aztán elkezdődött az alkotási folyamat. A formát megváltoztattuk: nem egyben sütöttük meg, hanem linzerkosárkákban. A legizgalmasabb hozzávalónak az édeskömény bizonyult, ezt összetörtem mozsárban (Tomi ötlete volt, hogy pirítsuk is meg előtte kicsit) és összekevertem a még nyáron eltett sárgabaracklekvárral (jobb, ha kicsit fanyar).

A fiúk persze szkeptikusak voltak eleinte a fűszerrel kapcsolatban, mert az édesköménynek kicsit hasonlít az illata az ánizsra, és az annyira nem nyerő náluk – hármunk közül én vagyok az Ouzo fetisiszta. Tettem egy pici cukrot és édesköménymagot a lekvárba, hagytam neki egy kis időt, hogy összeálljanak az ízek. És igen!! Bejött, működött!! Még a Tominak is ízlett, pedig ő nem eszik gyümölcsöt. A túrótöltelékbe fele-fele arányban került a túró és a ricotta – ezáltal sokkal könnyebbé vált. Ami még újítás, hogy pirított, zúzott pisztáciát tettünk a tészta és a túróréteg közé.


Ja, és még egy vallomással tartozom: a tojásfehérjének nem találtunk megfelelő formát, a keresztbe, vagy hosszába csíkozás nem jött be, kipróbáltuk, de túl "menzásnak" találtuk.

Íme a recept (10 adag):

Linzertészta:
  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
Túrótöltelék:
  • 40 dkg ricotta
  • 40 dkg tehéntúró
  • 1 rúd vanília
  • 10-15 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
Baracklekvár:
  • 10 evőkanál jóféle baracklekvár
  • édeskömény mag
Szóráshoz:
  • 3 marék natúr pisztácia

Gyúrd össze tészta alapanyagait: először keverd össze a lisztet és a porcukrot, add hozzá kis darabkákban a vajat, morzsolgasd a tésztát, majd tedd hozzá a tojássárgáját. Ha szépen összeállt (össze fog, ígérem), tedd hűtőbe egy kicsit.

Keverd össze a kétféle túrót, kapard ki a vanília magokat (vagy lehet olyan vaníliás cukrot kapni, amiben igazi vanília magok vannak – az is jó), tegyél hozzá porcukrot (ízlés dolga, én nem szeretem a sziruposan édes dolgokat), meg a tojássárgáját.

Nyújtsd ki a tésztát, tedd a formákba (ha nincs ilyened, lehet egy tepsiben is sütni és utána vágni formákra) és süsd 180 fokon addig, amíg elkezd – épp hogy – pirulni. Vedd ki a sütőből, ha egy kicsit kihűlt, a formákból is és szórd meg a pirított, porrá tört pisztáciával. Tedd rá a túrótölteléket és tedd vissza a sütőbe (ekkor már mehet sütőpapírral kibélelt tepsiben, vagy a sütőlapon) 150 fokra, amíg kicsit el nem kezd pirulni a töltelék, de a tészta ne égjen meg! Ha kész, vedd ki és kanalazz a tetejére a fűszeres lekvárból (az édeskömény mag mennyisége is ízlésfüggő, kóstolj, szerintem akkor jó, ha nem túl erős az íze, és nem vágják rá rögtön, hogy ez mi, hanem csak érezni lehet, hogy van még egy plusz íz a háttérben).

A vendégeknek bejött a Lakásétteremben.

Ti mit csinálnátok a tojáshabbal?

Zs

5 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

Jól hangzik!! A fehérjét én habzsákkal nyomnám a tetejére, púposan, kicsit emeletesen.Sütőben pedig szépen megpirulnak az élei. Elképzelhető?

zs írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
zs írta...

Jó ötlet, köszönjük! :) Volt egy olyan verzió is, hogy habcsókot teszünk a süti tetejére. Hm?

á la carte kulinaria írta...

Igen, az is jó ötlet, nagyon hasonló hatás.

Névtelen írta...

Szerintem habzsákkal a kosár szélére jó vastagon és a közepére a lekvár úgy, hogy a túró ki se látszon...:)vagy egy darabka aszalt sárgabarack...